Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Planerna på battericellsfabriker i Norge och Finland läggs på is – vad betyder för norra Sverige, och hur ser konkurrenskraften ut? Hör vad Niklas Säwén (S), vice ordförande i Torsbodabolaget, säger i klippet. Foto: SVT

Batterijätte väljer bort Skandinavien – S-topp i Sundsvall: ”Sverige tappar konkurrenskraft”

Publicerad

Planerna på två battericellsfabriker i Norge och Finland läggs på is och istället ska fabrikerna byggas i USA. Det väcker reaktioner i Sverige.

– Staten måste ta ett betydligt större ansvar för nyindustrialseringen, säger Niklas Säwén (S), vice ordförande i kommunala Torsbodabolaget.

Men han tror inte att batterijättarnas beslut kommer påverka Torsbodaplanerna.

Beskedet att stora batteritillverkare väljer bort norra Europa och istället etablerar fabriker i Nordamerika är djupt allvarligt, menar företrädare för näringslivet i Västerbotten. På sikt kan det hota de stora gröna etableringar man hoppas på för norra Sverige, menar de.

Tänkta kunder till fabriken i Torsboda

Stora stödpaket i USA och Kanada gör det mer lönsamt att bygga fabriker där.

– Vi håller noga koll på den här utvecklingen, säger Christian Söderberg, vd för Torsboda Industrial Park.

Batteritillverkare är ju de tänkta kunderna för det kinesiska bolaget PTL:s satsning i Torsboda, men Niklas Säwén (S), kommunalråd i Sundsvall är inte oroad.

– Sundsvallsregionen är konkurrenskraftig, vi har tillgång till grön e, och bra infrastruktur och logistik, säger han.

Massor av el – som inte finns

Just fossilfri el är en grundbult för många tänkta etableringar, samtidigt som det till stor del handlar om el som inte ens finns idag.

Behoven är helt enkelt betydligt mycket större än tillgången idag.

– Men, det är ett bekymmer att Sverige håller på att tappa i konkurrenskraft globalt säger Säwén.

hotet från usa – och EU:s jakt på motåtgärder

USA lockar bl a europeiska företag med satsningar motsvarande nära 3 900 miljarder kronor. Det handlar om skattelättnader för fossilfri el-produktion, bilbatterier och eldrivna fordon. Paketet klubbades 2022 av president Biden.

För att möta hotet från USA har EU-komissionen föreslagit att en grön miljöfond skapas och reglerna för statliga stöd lättas upp.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skissade i början av året på flera olika metoder:

  • Subventioner och statliga stöd till gröna företag
  • Satsningar på utbildning för att möta det växande behovet av arbetskraft
  • Åtgärder för att göra det lättare och enklare att starta verksamhet med grön teknik.

Sedan tidigare finns EU:s klimatlag, planen ”Fit for 55” där målet är utsläppen inom EU 2030 bara ska vara strax över hälften av nivåerna 1990.

Andelen förnybar energi ska enligt planen uppgå till 40 % av den totala produktionen 2030. ”Fit for 55” innehåller en rad olika förslag på klimatområdet.

källor; TT/DN/Sweden2023.eu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.