Sveriges bästa demensboende

Publicerad

När Socialstyrelsen nu skärper kraven på äldrevården är det redan verklighet på Älandsgården i Härnösand. De gamla ska komma i första rummet.

Äldreboenden ska bemannas utifrån boendes behov, inte utifrån personalens schema. Det menar Socialstyrelsen som i tisdags lämnade in ett förslag till regeringen om skärpta riktlinjer inom äldrevården. På Älandsgården i Härnösand har arbetssättet redan varit verklighet i flera år.

Antalet fallolyckor var högt och behövde reduceras. Då tog demensboendet Älandsgården i Älandsbro inspiration från äldreomsorg i Danmark. Genom arbetsmetoden Victor Vinde fick de äldre tillbaka deras egna dygnsrytm vilket gjorde dem lugnare. Fallolyckorna minskade och arbetsmiljön blev bättre.

Använder behovsanpassade scheman

Socialstyrelsen och fem pensionärsorganisationer skriver i en debattartikel i Dagens nyheter om hur äldrevården ska förbättras. Problemen ligger i att personal behövs dygnet runt och äldreboenden behöver bemannas utifrån de äldres behov och vanor. Det Socialstyrelsen föreslår har sedan 2009 varit i bruk på Älandsgården.

– Vi utgår alltid från de äldres behov så att de ska kunna vara uppe så länge de vill om kvällarna. Vi har behovsanpassade önskescheman. Det innebär att vi kan förflytta timmar när det behövs. Det ska alltid vara de äldre vi utgår från, säger Linda Pettersson, gruppchef och undersköterska.

Inget lugnande används

De boende får själv bestämma när de vill lägga sig på kvällen och kliva upp på morgonen. Sömntabletter och lugnande används inte alls längre. Personalen måste också ta tid till att sitta med de boende, som enligt Linda Pettersson leder till större lugn och trygghet i huset.

– Framförallt har det blivit en bättre miljö både för dom som bor här och för personalen. De är båda delaktiga i sitt liv och det tycker vi är viktigt, säger Linda Pettersson.

Tack vare arbetsmetoden vann Älandsgården pris för Sveriges bästa demensboende 2015.

– Det är en utveckling i rätt riktigt, de tär hur bra som helst. Det är jättekul att vara här och en arbetsmiljö som är fantastiskt, säger Karin Andersson, undersköterska på Älandsgården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer