Det börjar bli trångt på Adrian Söderströms prishylla, och nu har han kommit hem med ytterligare en pokal.

Sveriges bästa tioåring i schack finns i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Adrian Söderström älskar att spela schack. ”Man kan bli duktig men man kan aldrig behärska det helt”.

Han säger att det finns så oändligt många möjligheter och val i ett parti att man aldrig blir fullärd. Och det är det som är själva utmaningen.

– Det är det som är så roligt. Man kan inte veta allt om schack, säger han.

Siktar mot nya titlar

Nyligen vann han snabbschacks-SM för knattar. Och på lördag den 29/4 kan han bli norrländsk juniormästare när den sista deltävlingen avgörs i Örnsköldsvik.

Det börjar bli trångt på Adrian Söderströms prishylla, och nu har han kommit hem med ytterligare en pokal. Foto: SVT

– Jag har en målsättning att först bli norrländsk mästare och sedan vinna SM i långparti i juni.

Tävlar internationellt

Det finns också planer på att tävla internationellt i Riga i sommar. Och han har redan tävlat i Norge, där den stora förebilden, världsmästaren Magnus Carlsen bor.

– Han är ju världsmästare och räknas som tidernas bästa spelare. Det är kul att han är från grannlandet.

Vuxna står för motståndet

Den närmsta motståndaren i Adrians ålder finns i Stockholmstrakten. Så när det ska tränas är det vuxna som får stå för motståndet. Adrian är med i två klubbar, Sundsvall och Fagervik.

Foto: Kristina Söderström

– Det är för att för att kunna spela mer. Jag spelar mot vuxna på alla möjliga nivåer. Det är inga i min ålder som spelar i Sundsvall. Det är lite intresse här. 

SVT: Hur är det att spela mot vuxna?

– Det driver mig egentligen bara mer till att träna.

”Världsfred i miniatyr”

Mamma Kristina Söderström beskriver sonen som en riktig vinnarskalle. Han har lätt för matte i skolan och trots att han går i årskurs fyra är han redan inne på matematik för årskurs nio. Och hon ser schackvärlden som en trygg och bra miljö för barn.

Foto: SVT

-  Alla spelare är väldigt artiga, respektfulla och trevliga mot varandra. Sedan brukar jag säga att det är som världsfred i miniatyr eftersom alla spelar mot alla, vuxna mot barn, kvinnor mot män och alla religioner och kulturer.

Tävlat i ett år

Adrian presenterades för schack när han var fem år. Då lärde hans mamma honom hur man flyttar pjäserna på ett bräde. Sedan dess har familjen regelbundet besök Kulturmagasinet i Sundsvall där det finns schackkurser för barn varannan lördag. Och för ett år sedan tog han steget och började tävla.

Foto: SVT

– Jag ville ha tuffare motstånd och därför började jag i en klubb, förklarar han.

Schack

Schack är ett bräd och strategispel för två deltagare. Ordet kommer från det persiska ordet shah, som betyder kung. Spelet anses ofta vara ”kungen av strategispel”, tillsammans med bridge och go.

Schack är ett spel med fullständig information. Det innebär att allt som händer på spelplanen är synligt för båda spelarna. Det är ett rent skicklighetsspel utan inslag av tur.

Spelet schack har ett mycket stort antal spelmöjligheter, trots att utgångsställningen är densamma i varje parti. Det finns exempelvis fler möjliga sekvenser av drag än atomer i det observerbara universum. (källa Wikipedia)

Sveriges Schackförbund uppskattar att omkring 2,7 miljoner svenskar kan spela schack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.