Sveriges skogar ska ge mer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mer resurser att hämta i skogen utan att man gör våld på miljön, anser regeringen. Biomassa är en sådan tillgång. Därför ska uttaget av biomassa öka.

Förslaget finns i den skogspolitiska proposition, som jordbruksminister Eskil Erlandsson gick till riksdagen med på tisdagen. Bland annat hoppas han att stubbarnas energi ska kunna utnyttjas.

Biobränslen från skogen

-Vi har i Sverige en beståndsdel som vi ännu inte överhuvud taget nyttjat i praktiken. Så i uppdraget att få fram mera biobränsle ligger uppgiften att se hur man kan gå till väga, men framför allt i vilka områden det är rimligt och biologiskt möjligt att plocka stubbar. Det är ganska stora kvantiteter som vi ännu inte har nyttjat, sade Erlandsson när han presenterade förslagen.

Svaren om hur ökad stubbanvändning bör gå till ska Sveriges lantbruksuniversitet ta fram och leverera om två år. Också Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och branschinstitutet Skogsforsk får i uppdrag att utreda hur tillväxten och uttaget ska kunna öka i skogen utan att miljömålen rubbas.

Naturskyddskritik

Detta imponerar inte på Svenska Naturskyddsföreningen, som i sin kommentar kallar Eskil Erlandssons förslag för ett systemskifte och ett hot mot den biologiska mångfalden. ”Balansen tippar rejält mot ökad produktion på miljöns bekostnad”, skriver organisationen.

Propositionen, som är den första om skogsbruket på 15 år, innehåller få lagändringar. I skogsvårdslagen ska det i framtiden stå att skogen förutom att vara en nationell tillgång också är en ”förnybar resurs”. Dessutom anpassas kategorierna av skogsmark till internationell standard.

Strängare straff

Regeringen har också tagit fasta på skogsutredningens konstaterande att ägare som bryter mot skogsvårdslagen alltför lätt slipper påföljder. Därför föreslås att syndare ska bestraffas med en sanktionsavgift.

-Det gäller i första hand avverkning utan föregående anmälan eller tillstånd. Och det ska vara i en storleksordning så det biter lite grann i skinnet på den som inte följer regelverket, säger Eskil Erlandsson och förmodar att det i normalfallet handlar om några tusenlappar

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.