Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Offrets exhustru åtalades för mordet, men frikändes i hovrätten. Hur det kom sig att fallet blev ett kallt fall – det förklarar SVT:s reporter här i videon. Foto: SVT arkiv

SVT förklarar: Därför blev mordet i Sundsvall 2004 ett ”cold case”

Uppdaterad
Publicerad

Mordet i Skönsberg i Sundsvall 2004 såg ut att kunna bli ett relativt snabbuppklarat fall. En person dömdes också till tio års fängelse i tingsrätten.

Men i hovrätten tog huvudvittnet tillbaka sina uppgifter där den misstänkta pekades ut – och den mordåtalade friades helt.

När vittnet Hassan Mouline kom till mordplatsen fanns blodiga släpspår från offrets lägenhet bort till en annan lägenhetsdörr på samma plan.

Det visade sig att mannen svårt skadad hade krupit bort till en grannes lägenhet för att kalla på hjälp, men sedan krupit tillbaka när grannen inte öppnade.

När Hassan Mouline kom in i trappuppgången satt offret på golvet direkt innanför tröskeln till sin ytterdörr som stod öppen. Där fanns också offrets son som kommit till platsen ögonblicket dessförinnan och som försökte göra livräddning på sin döende far.

Yxa i handen

I polisförhör och vid rättegången i tingsrätten uppgav sonen att hans mor – offrets exfru – hade stått intill sin före detta make med en yxa i handen när han kom till platsen. En uppgift som han sedan ändrade i hovrätten, sedan hans mor som hela tiden nekat till mordet överklagat.

Offrets blod fanns på kvinnans kläder som senare hittades i hennes lägenhet. Kvinnan medgav att hon varit på platsen men att hon där hittat sin exman svårt skadad och att två hotfulla främmande män beväpnade med kniv då varit i lägenheten, och sedan försvunnit – personer som inte har kunnat identifieras.

Mannen tros ha dödats med både kniv och yxa. Några mordvapen har dock aldrig hittats.

Små chanser

Marie Kristiansson, tillförordnad chef för kalla fall-gruppen i polisens region Nord, säger att utsikterna för att kunna klara upp Skönsbergsmordet 2004 inte är så goda. Möjligheterna att fallet skulle kunna prövas i Högsta domstolen är små – i så fall krävs helt nya omständigheter, till exempel att mordvapnen hittas.

– Alternativet är att ett erkännande från en annan person skulle komma fram. Men då måste den personen kunna lämna unika och nya uppgifter som bara en gärningsman kan känna till, och som inte är allmänt kända redan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.