Se vilka älgar som är badkrukor och vilka som redan tagit mod till sig och simmat över den iskalla älven! Foto: SVT

SVT förlänger Den stora älgvandringen

Uppdaterad
Publicerad

En kylig vår har gjort tv-älgarna till badkrukor. Därför förlänger nu SVT den populära direktsändningen från älgskogen vid Kullberg.

– Vi har sett ett enormt engagemang hos vår publik och om vi kan ge alla älgfantaster ännu fler naturupplevelser är det klart vi ska göra det, säger Johan Erhag, projektledare för Den stora älgvandringen.

SVT:s slow tv-program Den stora älgvandringen har snart direktsänt 593 timmar från skogen vid Ångermanälven utanför Kullberg. Men en ovanligt kylig vår har gjort att älgarna tvekar vid älvkanten.

Den stora älgvandringen

– Det är jättemycket älg i området. Älgarna går fram och kollar isen vid älvkanten. Ibland tvekar de och går tillbaka, men till slut kommer de att våga, säger Göran Ericsson, älgexpert och professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Når storpublik

Den stora älgvandringen prisades 2019 med tv-priset Kristallen, för sin nyskapande tv-produktion. I år har programmet nått en ännu större publik, med en bra bit över fem miljoner videostarter i SVT Play.

Johan Erhag tror att det finns flera anledningar till varför publiken har tagit till sig programmet.

– Programmet står i starkt kontrast till allt annat man kan se på tv. Det är en naturupplevelse och en levande tavla i folks vardagsrum. Det kan vara både något meditativt man kan fastna i, eller så kan man ha på det i bakgrunden. Och så finns det spänning också.

Johan Erhag har lett produktionen av Den stora älgvandringen. Foto: SVT

När ska älgarna simma?

Men trots att SVT:s kameror har fångat mycket mer älg på bild i år jämfört med förra året har hittills bara tre älgar simmat över älven. På grund av den sena våren och det stora intresset från publiken förlänger nu SVT sändningarna.

– Vi kör fram till onsdag och sen får vi ta det dag för dag, säger Johan Erhag.

Älskar du älg? Chatta med andra tittare!

Älskar du att se älgarna? Då kan du hänga med hundratals likasinnade i Duo-appen. Där kan du kommentera älgarnas beteende i direktsändningen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet