Foto: SVT/Håkan Sjöström

Tartuffe – ”Rock´n roll fast på gammalt vis”

Uppdaterad
Publicerad

Molières mest spelade pjäs skrevs 1664. En komedi som är lika aktuell i dag. Den här versionen spelas i traditionen commedia dell’arte.

Tartuffe är en riktig skojare. En dag dyker han upp hos familjen Pernelle och utger sig för att vara en god och ädel man vars enda önskan är att vara Gud trogen. Detta faller husbonden Orgon i smaken och Tartuffe får snart en självklar plats vid hans sida. Men de övriga i familjen genomskådar snabbt denne listige lurendrejare. Hur ska de bli av med honom? Tartuffe spelas av Åke Arvidsson.

 – Han har nästlat sig in i den här rika familjen och han utger sig för att vara oerhört religiös och kristen, berättar Åke Arvidsson.

Commedia dell’arte

Regissören Claes Åström har stor erfarenhet av commedia dell’arte, som är en improviserad teaterform som uppstod i Italien i mitten av 1500-talet. Det var en typ av folkligt lustspel med en stående rollfigurer som improviserar kring en given handling:

 – Det är absolut närvaro! Teatern tar tillbaka det ingen annan har det vill säga, det händer här och nu. Absolut nu, säger Claes Åström.

Masker

Skådespelarna har på sig masker som täcker halva ansiktet, alla utom Gisela Nilsson som har en röd plastnäsa.

 – Vi jobbar ju med clownteknik, med commedia dell’arte. Det är ett sätt att metodisera komiken. Att alltid rikta fokus utåt mot publiken och sedan bollar man över fokus till en annan skådespelare som måste rikta sig utåt. Det kräver en viss repetition. En metod och teknik som man tränar på förutom att vi spelar pjäsen, berättar Gisela Nilsson

Tartuffe: Aktuella speldatum

Fredag 4 maj: Faxen, Ramsele

Lördag 5 maj: Härnösands teater

Tisdag 8 maj: Folkets hus, Ånge

Onsdag 9 maj: Storsjöteatern, Östersund

16-19 maj: Sundsvalls teater

23-26 maj: Sundsvalls teater

29-31 maj: Sundsvalls teater

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.