Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är mycket att hålla reda på i en optimistjolle. Men det är det Theo Möllerberg gillar med sporten. I klippet får du följa med honom ut på havet utanför Alnö i Sundsvall. Foto: SVT

14-årige Teo i Sundsvall älskar jollesegling: ”Väldigt spännande och intensivt”

Uppdaterad
Publicerad

Teo Möllerberg från Sundsvall ska snart fylla 14 år. Han älskar segling och blir gärna en ambassadör för sporten som han tycker är en mer ”intensiv” upplevelse än fotboll.

Det är jollecup i Vindhem på Alnö utanför Sundsvall. Runt ett dussin jollar kryssar runt för att få en bra position inför starten. Det gäller att ligga nära startlinjen och högt upp i vind för att få övertaget på första kryssen.

Roligare än fotboll

Teo Möllerberg är inne på andra säsongen och i år har familjen, där pappa heter Pierre Ragnehag och är reporter på SVT Västernorrland, hyrt en optimistjolle hela sommaren. Theo har inga problem med att beskriva vad han älskar med att vara ute på havet.

– Segling är så mycket att hålla koll på, vinden, kursen och andra saker. Och roligare än fotboll, säger han.

I klippet berättar Theo om varför han älskar segling. Tell tails, som nämns i videon är en sorts tråd som sitter på seglet så man ser hur luften beter sig.

Fakta om optimistjollen

Optimistjollen är sannolikt världens största båtklass med nära 300 000 registrerade båtar i världen. I Sverige finns 24 000 optimistjollar. Båten konstruerades i Florida USA 1947 av Clark Mills. Han hade fått uppdraget att rita en jolle för barn som dessutom skulle vara billig.

Sundsvalls Segelsällskap SuSS bildades på Vindhem på Alnön 1877 och är en av Sveriges äldsta segelklubbar. Jolleverksamheten innefattar både läger och, kappseglingar och träning för barn i alla åldrar.

Källa: Svenska optimistjolleförbundet och Sundsvalls Segelsällskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.