Tidigare styrelseledamot trodde bolaget var nedlagt

Uppdaterad
Publicerad

I höstas trodde den tidigare styrelseledamoten att bolaget lagts ner. I stället fick den lilla firman spela huvudrollen i ett planerat kreditbedrägeri.

SVT har i veckan berättat historien om den lilla revisionsfirman som på pappret blev ett av de mest framgångsrika i Sverige genom tiderna.

Men siffrorna, från 48 000 i omsättning ena året till 1,2 miljarder året därpå, var en bluff. Pengarna hittades på och redovisades till Bolagsverket av kreditbedragare som ville ge intrycket av ett seriöst och stabilt företag.

Liten firma blev miljardjätte

SVT har varit i kontakt med en av de personer som satt i bolagsstyrelsen när företaget fortfarande var en liten revisionsfirma. Han trodde att firman lagts ner och likviderats, säger han.

– Jag är helt förbluffad. Att bolaget skulle ha tagits över av kreditbedragare låter helt främmande eftersom vi som sitter i styrelsen har arbetat som revisorer. Själv trodde jag att bolaget likviderats av ägaren, säger han.

Styrelsekaruselll

Men så var inte fallet. Den tidigare ägaren som är 86 år gammal valde att sälja bolaget som då, i höstas hade en årsomsättning på 48 000 kronor. De nya ägarna som är okända bytte sedan adress och satte igång en styrelsekarusell av personer som kom och gick. De två första har tidigare uppträtt som målvakter och de ersattes av två nya ledamöter som båda saknar fast adress i Sverige. Samtidigt blåstes bolagets årsomsättning upp till 1,2 miljarder och blev på pappret Sveriges femte största revisionsbolag.

Sedan dess har ytterligare en styrelseledamot bytts ut mot en känd målvakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.