Tiggarlägret på Södra kajen rivs

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun lyckades inte hitta en alternativ uppställningsplats. Nu stängs istället lägret första oktober.

Idag fattades beslut i den omdebatterade frågan om tiggarlägret i Sundsvall. Så sent som i höstas fattades beslut om att lägret skulle få vara kvar till dess man hittade en bättre plats för EU-migranternas husvagnar, men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Vi försökte hitta en alternativ uppställningsplats till Södra kajen, men vi hittade ingen som var ekonomiskt rimlig, sa Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Det förslag som fullmäktige istället hade att ta ställning till var en stängning av tiggarlägret på Södra kajen. Lägret ska vara borta senast första oktober i år. Istället erbjuder kommunen ett särskilt vinterhärbärge som också är öppet för hemlösa kommunmedborgare.

– Istället kommer vi att erbjuda nattlogi för EU-medborgare under de kalla vintermånaderna, fortsatte Malin Larsson (S).

Stöd av (L)

– Vi har konstaterat att förra vintern var en vinter i misär för dessa utsatta människor, sa Stefan Falk (L).

Av den anledningen var det nödvändigt att ta upp frågan i fullmäktige igen, menar han.

Han hade förvisso hellre sett att lägret tömts snabbare, före 1 oktober.

– Risken att vi får se ett nytt läger i misär fast på annan plats, är stor, menade Stefan Falk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet