Timrå (S) utesluter trotjänare

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Timrå går till val med en spricka rakt genom partiet. Flera frontfigurer har uteslutits ur partiet i sommar men det är inte bara skolfrågan som splittrar. Det handlar också om rena personkonflikter.

I fjol var han arbetarekommunens ordförande i Timrå. I dagarna har Leif Johansson fått uteslutningsbeskedet från det parti som varit hans i 50 år. Minst fem personer har uteslutits sedan de deltagit i bildandet av nya Nätverk Timrå.

Anklagas för maktfullkomlighet

Utåt sett har striden handlat om resurserna till skolan men det är mer än så. Idag berättar Leif Johansson om konflikter på det personliga planet och han riktar udden mot kommunalrådet Ewa Lindstrand (S) som han beskriver som maktfullkomlig.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

– Hon hade säkert de bästa intentioner när hon tog på sig uppdraget som kommunstyrelsens ordförande men efter 14 år har hon skaffat sig en position som vare sig gynnar kommunen eller demokratin, säger Leif Johansson till Mittnytt.

– Ewa Lindstrand aviserade tidigt att hon inte ville kandidera för en ny mandatperiod vid årets val. Hon borde ha hållit fast vid den tanken så hade konflikterna i partiet kanske kunnat undvikas, säger Johansson.

Sörjer inte uteslutningar

Ewa Lindstrand svarar dock på kritiken. Hon säger sig inte sörja de som nu uteslutits.

– I Leif Johanssons fall anser jag tvärtom att han borde ha uteslutits tidigare. Han drar till sig konflikter och jag känner till saker om hans agerande genom åren som jag väljer att hålla tyst om, säger Ewa Lindstrand.

– Mitt beslut att kandidera ytterligare en period tog jag sedan partikamrater och andra uppmuntrat mig att sitta kvar och politik handlar om förtroende, säger hon.

Bråk i arbetarekommunen

Konflikten inom socialdemokratin i Timrå har eskalerat under den senaste valperioden. Förra året lämnade flera frontfigurer sina uppdrag i arbetarekommunens styrelse. Sex av nio ledamöter avgick vid ett stormigt möte sedan de ville utesluta en medlem efter ett rasistiskt uttalande. Men styrelsen fick bakläxa och splittringen var ett faktum

I våras kulminerade striden i bildandet av Nätverk Timrå som går till val med en egen lista. Totalt är det 19 personer som bildat den hårda kärnan i nätverket. Flera har nu uteslutits ur partiet efter en begäran av Timrå arbetarekommun.

Smutsig valkampanj

Valkampanjen i Timrå har redan visat tecken i sociala medier att bli både hård och smutsig. Även de hårdaste motståndarna tror dessutom att nya Nätverk Timrå har en möjlighet att komma in i fullmäktige.

– Jag tror att de har goda möjligheter, men det avgörs på valdagen, säger Lindstrand.

Utesluter samarbete med (SD)

Till Mittnytt säger Nätverk Timrå att de ser sig själva som ett samarbetsparti som är beredda att diskutera med alla partier i fullmäktige med undantag av Sverigedemokraterna.

Partiet har satt 1 000 röster som mål vilket skulle ge fem mandat och en möjlig vågmästarroll i Timråpolitiken som annars domineras av socialdemokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet