Timrås (S)kolpolitik skapar klyftor

Uppdaterad
Publicerad

Var fjortonde grundskolebarn placeras på friskola i Sundsvall. Men mindre välbeställda barn blir kvar i Timrås läroverk hävdar Nätverket.

Skolan i Timrå har under lång tid dragits med låg finansiering. Socialdemokraterna som länge har styrt kommunen hävdar att den låga ekonomiska satsningen beror på att man historiskt har varit en hårt skuldsatt kommun. Men nätverk Timrå menar att man nu ser att barn till välbetalda och högutbildade får en bättre skolgång än barn till föräldrar som inte tar aktiva skolval för sina barn.

– Vi vet att det är de socioekonomiskt starka som är mer alerta när det kommer till att placera sina barn i friskolor, säger Robert Thunfors talesperson för Nätverk Timrå.

Ordförande för Barn- och utbildningsnämnden är socialdemokraternas Mats Wallin. Han uppger att han också sett strömningarna men menar samtidigt att Timrås kommun befinner sig i en speciell situation.

– Timrå är unikt, Sundsvall har en stor dragningskraft på våra ungdomar och det är mot den bakgrunden man ska se strömningarna, inte bara resultaten i skolorna, säger han.

Men på Nätverket menar man att det är en dålig skola som är den drivande kraften. Och Robert Thunfors säger också att han inte tycker att socialdemokraterna i Timrå bedriver någon socialdemokratisk skolpolitik.

– När till och med moderaterna vill satsa mer pengar på skolan så är det något som är konstigt, det är vi i nätverket som bedriver socialdemokratisk skolpolitik inte sossarna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.