Foto: SVT

Tolv års fängelse för pedofil knuten till nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Tolv års fängelse blev straffet för en man från Medelpad som döms för en rad grova sexbrott mot tre barn, bland annat 25 grova våldtäkter.

De utsatta barnen är alla närstående till mannen.

Polisens förundersökning har bland annat visat att mannen tillhört ett omfattande nätverk av pedofiler som delat en stor del material mellan sig.

Mannen stod åtalad på totalt 50 punkter som utöver de grova våldtäkterna också gällde grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt barnpornografibrott och sexuellt ofredande.

Sexuella övergrepp mot barn

Sundsvalls tingsrätts dom är i enlighet med kammaråklagare Christina Edlund Nilssons yrkande. Rätten har i sin bedömning av påföljden beaktat att mannen ”genomgående har visat stor hänsynslöshet mot barnen, som varit mycket unga. Barnen har befunnit sig i en skyddslös och utsatt situation. Mannen har även dokumenterat övergreppen och delat materialet med andra.”

Under flera års tid

Alla de tre drabbade barnen är närstående till mannen, och särskilt mot ett av dem har övergreppen utövats regelbundet och i mycket stor skala under flera års tid. Det är det barnet som bland annat utsatts för de 25 grova våldtäkterna.

”Barnet har befunnit sig i en mycket utsatt och närmast tvångsliknande situation. Barnet har inte haft någon verklig möjlighet att undgå övergreppen under den tid som de pågick”, skriver tingsrätten bland annat i sin dom.

Erkänner

Det var i höstas som det hela uppdagades. Övergreppen startade enligt förundersökningen redan för tio år sedan, men det är de senaste åren som de eskalerat och antagit mycket omfattande och grova proportioner.

Mannen har erkänt i stort sett allt men anser att våldtäkterna inte ska bedömas som grova.

Han ska även betala skadestånd till de tre utsatta barnen med sammanlagt 720 000 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella övergrepp mot barn

Mer i ämnet