Tomas Eneroth (S) kommenterar moderaternas utspel om framtidens signalsystem på järnvägen. Foto: SVT

Tomas Eneroth (S): ”Jag ser allvarligt på att kostnaderna ökat”

Publicerad

Moderaterna är kritiska mot att regionerna riskerar få stå för notan när järnvägsnätet ska få nytt signalsystem. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) skjuter över frågan till Trafikverket.

I en skriftlig kommentar till moderaternas utspel skriver Tomas Enroth till SVT:

”ERTMS är ett EU-gemensamt signalsystem för järnvägen som Sverige och övriga medlemsstater är skyldiga att införa. Det är Trafikverket som har ansvar för planeringen och införandet i Sverige. En utgångspunkt är att planeringen av införandet ska göras i nära samarbete med företrädare för till exempel järnvägsföretag och andra trafikorganisatörer. Jag förutsätter att Trafikverket lever upp till detta.

Så sent som i april i år gav regeringen Trafikverket i uppdrag att kvalitetssäkra införandet av ERTMS. Jag ser allvarligt på att kostnaderna ökat, såväl för staten som för regional tågtrafik, och vill att Trafikverket återkommer med förslag på åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.