Maria Ålander, kyrkoherde i Timrå fick tända påskljuset i en tom kyrka. Foto: svt

Tomt och öde i Timrå församling under årets viktigaste helg

Uppdaterad
Publicerad

Påsken är årets viktigaste högtid för svenska kyrkan men smittrestriktionerna har satt stopp för firandet.  ”Något livsviktigt för många har plockats bort” , menar en präst i Timrå.

Maria Ålander är kyrkoherde i Timrå församling. Den här påsken fick hon tända ljuset mol allena, trots att helgen är den viktigaste under hela året för kyrkan.

Fast helt ensam var hon inte, hennes son följde med och höll henne sällskap. 

Men i övrigt har kyrkan stått tom under helgen.  Det är svårt att bedriva någon verksamhet när besöksantalet är begränsat till åtta personer.

Drabbar hårt

Det här är ett stort avbräck för de som brukar ta del av kyrkornas verksamhet.

– Det betyder att en stor del av deras liv, något som är livsviktigt för många, har tagits bort, säger Maria Ålander som tycker att hennes kyrka nog skulle kunna ha åtminstone 25-30 besökare utan att rucka så smittreglerna.

Samhällets syn ligger bakom

Sverige skiljer sig mycket från resten av Europa på den här punkten. Det svenska samhällets bristande förståelse för religion och kyrklig verksamhet ligger nog bakom, menar hon:

– Sverige är ju det mest sekulariserade landet i världen, vi är ju unika, säger hon

Hönr henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.