Toppolitiker inom C misstänkt för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten och Abir Al-Sahlani (C) tar timeout. Hon har delgivits misstanke om bedrägeri med biståndsmedel.Det var Centerpartiet i Härnösand som tog initiativet till projektet som nu utreds av polis

Efter samtal med gruppledare Anders W Jonsson på tisdagen beslutade hon att ta timeout från sina politiska uppdrag i riksdagen och som ledamot i partistyrelsen.

”Vällovligt projekt”

Polisutredningen rör ett biståndsprojekt i Irak. Mittnytt kan berätta att initiativtagare till det projekt som nu utreds var centerpartiet i Härnösand.

– Det är riktigt. Det var centerpartiet i Härnösand som tog initiativet till projektet som rörde demokratifrågor. Det var tidigt 2000-tal och stort intresse kring situationen i Irak. Eftersom vi hade kontakter med landet via Abir och hennes far tyckte vi att det var ett viktigt och vällovligt projekt, säger Jonny Lundin, distriktsordförande för Centerpartiet.

En polisanmälan har tidigare upprättats av Centerpartiets internationella stiftelse i samband med brister i den ekonomiska redovisningen kring ett biståndsprojekt i Irak, enligt ett pressmeddelande från Centerpartiet.

3,2 miljoner kronor

Förundersökningen gäller Centerpartiets biståndssatsning på 3,2 miljoner kronor som har polisanmälts för att de statliga biståndspengarna inte har kunnat redovisas, uppger Ekot.

– Jag vill inte kommentera uppgifterna om brott. Det jag kan säga är att vi fanns med i projektet i början men att det senare togs över av Centerpartiets internationella stiftelse, säger Jonny Lundin.

Abir Al-Sahlani var bosatt i Härnösand 1991 till 2003 där hon också var politiskt aktiv för centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer