Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir mycket obehagligt” – I klippet berättar Birgitta Nylander i Sundsvall om hur hon blivit utsatt för hat och hot i olika former under arbetstid. Foto: Peter Nässén/SVT

Trafikvakten Birgitta blir utsatt för hat och hot på jobbet i Sundsvall

Publicerad

Peka finger, hot och försök att köra på trafikvakter.

Så beter sig många bilister när de tvingas stanna vid ett vägarbete, enligt anställda som SVT Västernorrland pratat med.

– Det har blivit mycket värre på senare år, säger trafikvakten Birgitta Nylander.

Birgitta Nylander jobbar på trafiksäkerhetsföretaget Ramudden. Hon är en av många som ser till att det är säkert att köra förbi vägarbeten, både för trafikanter och för de som jobbar längs våra vägar.

– Ibland kör de fram så nära en att det blir mycket obehagligt säger Birgitta Nylander. Det känns som att de nästan försöker köra på en.

Krävs väktare som skydd

Hittills har hon själv inte utsatts för våld från någon bilist, men befarar att det bara är en tidsfråga innan det kommer att hända. Och hennes chef beskriver hur deras kollegor på andra håll i landet har råkat ut för just det.

– Längre söderut har det hänt att trafikvakter blivit misshandlade och ibland tvingas vi därför ha väktare på plats som skyddar våra trafikvakter, säger Pierre Norberg, platschef på Ramudden i Sundsvall.

Blev utsatt för rasande bilist

Birgitta är bekymrad över att bilister som säger sig ha bråttom samtidigt tar sig tid att stanna och skälla ut exempelvis unga signalvakter vid vägarbeten.

Själv blev hon utsatt för en rasande bilist när hon skulle byta batteri i ett automatisk trafikljus i Njurunda söder om Sundsvall.

– Alla ser bara till sig själva och struntar i hur det går med andra människor längs vägarna, säger Birgitta Nylander.

Hör henne berätta hur det är att jobba med trafiksäkerheten i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.