Hästen på bilden har inget direkt samband med artikeln. Foto: SVT / arkiv

Travkusk polisanmäld för djurplågeri efter tävlingar på Bergsåker

Uppdaterad
Publicerad

En travkusk från Västernorrland har polisanmälts av länsstyrelsen för djurplågeri. En av hans travhästar som undersöktes av en banveterinär efter tävlingar på Bergsåkerstravet i höstas hade kraftiga kvarvarande märken efter spöanvändning, enligt länsstyrelsen.

Kusken använde spöet ”i syfte att driva hästen att springa fortare för att vinna en tävling med prispengar” betonar myndigheten i anmälan.

Länsstyrelsens bedömning är att hästen utsatts för både psykiskt och fysiskt lidande på grund av piskrappen. Hästar i tävlingssammanhang är redan i ett synnerligen utsatt läge genom att de sitter fast i sulkyn, poängterar länsstyrelsen.

”Hästen får lätt märken”

Kusken som också är travtränare har tagit kontakt med länsstyrelsen efter polisanmälan och betonat att han inte använt spöet på ett överdrivet sätt, men att ”han kan ha tagit i för hårt”.

Kusken säger till P4 Västernorrland att filmen från loppet visar att han inte använt spöet på ett överdrivet sätt, och att hästen ”lätt får märken”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.