Nytt storlopp på Bergsåker i februari – hör prissumman för vinnaren och kommentar från travtränaren Daniel Wäjersten Foto: SVT

Bergsåkerstravet satsar på nytt storlopp – hoppas få tillbaka publiken

Uppdaterad
Publicerad

Travsportens dubbla verklighet – spelrekord och samtidigt publikflykt. Nu försöker Bergsåkers travbana locka tillbaka publiken med ett storlopp på vintern.

Förra året ökade spelandet på hästar med över 20 procent och för ATG,  AB Trav & Galopp blev 2020 ett rekordår.  Men samtidigt sviker publiken travet, en utveckling som började långt innan pandemin stängde landets travbanor.  Nu satsar Bergsåker på ett nytt storlopp.

– När det är bra sport och bra event då kommer folk och det hoppas vi att dom gör nu, säger Henrik Montin som är travbanechef på Bergsåkers travbana.

Syskon till Open Trot

Utvecklingen för Bergsåkers travbana har sett ut som för alla andra banor runt om i landet – publikantalet har stadigt minskat under åren.

Ett evenenemang på Bergsåker har trots allt hållit ställlningarna, och det är Sundsvall Open Trot som körs sista helgen i augusti sedan 25 år tillbaka.

Prissumma ska locka

När Bergsåkerstravet nu försöker vända på den dystra publiktrenden är det med en ny variant på framgångstemat -  Bergsåker Winter Trot ska bli landets största travlopp under vintern, är tanken.

– Sundsvall är en vinterstad och en travstad också, så jag tycker det är en jättebra combo, säger Henrik Montin

Det blir det enda storloppet i Norrland under vintern och den totala prissumman ligger på runt 900 000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.