Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktoria Jansson, moderat regionråd menar att samarbetet mellan landets regioner med bland annat ett gemensamt upphandlingsavtal är en viktig faktor till förändringen. Foto: SVT

Trendbrott inom sjukvården efter chockunderskottet – nu minskar hyrnotan

Uppdaterad
Publicerad

Förra året nådde notan för att hyra in vårdpersonal en rekordnivå – 773 miljoner kronor. Det fick regionledningen att ställa sig på bromsen, och de första siffrorna för året pekar på att man kan vara på väg mot ett trendbrott

Notan för att hyra in sjukvårdspersonal, läkare och sköterskor har varit ett växande problem för vården i över ett decennium.

Marknaden för bemanningsföretagen har vuxit rejält sedan millennieskiftet och deras roll har diskuterats intensivt – rör det sig om en gökunge som tränger ut allt annat, eller har bemanningsföretagen snarare varit en räddning i vårdens bemanningskris?

Notan har i alla fall stigit – rejält: + 550% sedan 2012 i Västernorrland.

Misslyckade försök att vända utvecklingen

Många försök har gjorts genom åren för att bryta trenden, men resultaten har hittills uteblivit. Regionen har istället blivit tungt beroende av hyrpersonal som uppgår till hela 18 procent av arbetsstyrkan.

Men nu verkar kurvorna till slut peka åt rätt håll. Målet var att minska kostnaderna för hyrpersonal för regionen med 20 procent efter årets första tre månader, en nivå man i stort sett nått redan efter två månader.

Syns även i andra regioner

– Det vi ser är ett trendbrott, och det syns även i andra regioner, säger Viktoria Jansson (M), regionråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

En viktig faktor till trendbrottet är att landets regioner nu gemensamt försöker hantera hyrproblemet, med bland annat med ett gemensamt upphandlingsavtal.

Samtidigt gör man livet livet mer besvärligt för hyrpersonal med mer obekväma planeringsförutsättningar, samtidigt är tanken att villkoren för den fasta personalen stadigt ska förbättras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.