Tusen skarvar ska skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västernorrland har gett klartecken till skyddsjakt på storskarv 1000 fåglar får skjutas enligt beslutet.

Enligt den inventering av arten som gjordes för tre år sedan fanns drygt två tusen häckande par längs Västernorrlands kust, och stammen ökar stadigt.

Årets skyddsjakt genomförs längs hela kuststräckan och ska bedrivas både med vapen och genom äggprickning.

Jakten med vapen inleds först den 25 augusti. Dessförinnan, från och med nu och fram till den 15 juni, får jägarna pricka ägg. Men redan nu får länets yrkesfiskare börja skjuta skarv.

– Den främsta orsaken till skyddsjakten är att storskarven gör stor skada för yreksfiskarna. De lägger beslag på stora delar av fångsterna och förstör dessutom fångsredskapen, säger Länsstyrelsens jakthandläggare Karin Saltin.

Storskarven orsakar också stor skada på naturen efter kusterna med sin starka spillning, som snabbt tar död på växtligheten i de skärgårdsmiljöer där den slår sig ner i stora kolonier.

Skarven har de senaste decennierna varit föremål för en intensiv debatt där ornitologer och naturvänner försvarat fågeln och menat att den utsatts för häxjakt av jägare och yrkesfiskare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.