Två år med coronaviruset – så ser 105-åriga Tora tillbaka på pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Två meters avstånd, munskydd och besöksförbud.

Idag, 10 mars, är det precis två år sedan det första bekräftade fallet av coronaviruset registrerades i Västernorrland.

105-åriga Tora Eriksson på Koltrastens äldreboende i Härnösand har hållit både hälsan och positiviteten i behåll.

Vi lever fortfarande med coronapandemin närvarande och alla har påverkats på olika sätt.

Äldre och deras anhöriga fick inte träffas och regeringen beslutade om besöksförbud som började gälla den 1 april 2020 på samtliga äldreboenden för att förhindra smittspridningen.

Coronaviruset i Västernorrland

Säkra mötesplatser för äldre

Härnösands kommun försökte då skapa säkra mötesplatser vid sina äldreboenden. Och samma dag som Tora Eriksson, som bor på Koltrastens äldreboende, fyllde 104 år ställde Härnösands kommun i ordning en mötesplats – en plexiglasskiva på en ställning med hjul.

– Det gick också bra, det var inte så dumt, säger Tora Eriksson som hoppas kunna fira sin stundande 106-års dag tillsammans med sina nära och kära.

”Rädslan övergick till saknad”

– Från start var det en väldigt stor oro för att avlida av smittan. Sedan när det här besöksförbudet kom övergick rädslan mer till saknad av anhöriga, säger Frida Norberg som är enhetschef på Koltrastens äldreboende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet