Två kalla fall kan lösas

Uppdaterad
Publicerad

Brattåsmordet och mordet på en blomsterhandlare i Örnsköldsvik är de två ”kalla” fall som kan få sin lösning i Västernorrland. De hör till de 25 mord som kan vara möjliga att klara upp i landet.

– Ja, det är den bedömningen som Leif G W Persson har gjort som har gått igenom alla cold cases i landet, säger Jan-Ola Nordin, vid polisen i Härnösand.

Den första juli 2010 avskaffades preskriptionstiden för mord. Mot bakgrund av det fick kriminiologiprofessor Leif G W Persson i uppdrag att utreda samtliga fall av dödligt våld som inträffat under perioden första juli 1985 fram till och med utgången av år 2010, totalt 530 fall. I augusti presenterade Leif G W Persson resultatet av sin utredning. Han konstaterade att 25 fall kunde vara möljiga att lösa, men av förundersökningssekretess ville man då inte berätta vilka fall det rörde sig om.

Nu står det dock klart att det rör sig om två fall som anses möjliga att klara upp i Västernorrland: mordet på de två pensionärerna på en gård i Brattås utanför Härnösand 2005 och mordet på en blomsterhandlare i Gullänge i Örnsköldsvik 2007.

Ouppklarade mord i Västernorrland

Haifa Jamal, 41.

Hittades den 26 juni 2009 död i sin lägenhet i Kvissleby utanför Sundsvall. Misstänkt hedersmord.

Staffan Arnström, 54

Hittades den 27 augusti 2007 i sin blomsterbutik i Gullänget i Örnsköldsvik.

Tor Öberg, 70

Hittades tillsammans med Gerd Wiklund den 2 juni 2005 vid en lantgård i Brattås utanför Härnösand. Dödades sannolikt med en yxa.

Gerd Wiklund, 67

Hittades tillsammans med Tor Öberg vid en lantgård i Brattås utanför Härnösand. Dödades sannolikt med en yxa.

David Kisswani, 60

Hittades den 20 februari 2004 i en lägenhet i Skönsberg utanför Sundsvall. Dödades med en yxa. Makan (pekades ut av sonen) dömdes i tingsrätten men friades av hovrätten.

Malin Lindström, 16

Hittades den 22 maj 1997 under en gran i närheten av Husum utanför Örnsköldsvik. Dödades med en kniv efter att ha våldtagits.

Carl-Olof Nordh, 55

Hittades den 12 oktober 1992 på en grusväg i närheten av Hässjö utanför Timrå. Dödades med en kniv.

Eva Söderström, 27

Hittades den 26 september 1987 i en skogsdunge i närheten av Kramfors. Dödades med kniv efter att ha våldtagits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blomeamordet

Mer i ämnet