Tre kvinnor fick cancer efter felaktiga provresultat vid cellprovtagning – region Västernorrland ändrar rutiner

Publicerad

Tre kvinnor i Västernorrland fick felaktiga provresultat vid cellprovtagningar för flera år sedan. Kvinnorna fick i efterhand cancer, en av dem tvingades operera bort livmodern.

Händelserna anmäldes till Ivo och en intern utredning har gjorts av Region Västernorrland.

Händelserna har inträffat mellan 2011 och 2016 och har inte upptäckts förrän 2018 och 2019. Enligt enhetschefen för patologen på Sundsvalls sjukhus har regionen nu, efter en intern utredning, gjort flertalet åtgärder och stärkt sina rutiner för att förhindra att samma sak skall ske igen.

– Vi har nu extra granskningstillfällen på alla prover. Olika prover från samma kvinna tittas inte längre på av en och samma diagnostiker, samt att vi övergått till vårdprogrammets rekommendationer på hur behandlingen skall se ut, säger Ingela Pirttilä, enhetschef på patologen.

Flera år

De felaktiga provresultaten upptäcktes fler år efter att de tagits – något som inte förvånar Ingela.

– Idag går kvinnor på sina cellprover med tre års intervall. Det betyder då att det hinner det hända saker i utvecklingen av cellerna mellan provtagningstillfällena och tyvärr har det varit så i dessa fallen, säger Ingela Pirttilä. 

Bör framtida patienter vara oroliga över proverna?

– Det tycker jag inte, säger hon.

Hör mer om de felaktiga provtagningarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.