Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inte aktuellt med coronavaccin för de som är yngre än tolv år Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

”Inte aktuellt med vaccin för yngre barn”

Uppdaterad
Publicerad

Snart startar vaccinationerna av 12–15-åringar i samarbete med elevhälsan på skolorna i Västernorrland. Men för de yngre barnen under 12 år finns inga planer på vaccination mot covid-19.

Den 10 oktober, nästan en hel månad tidigare än först aviserat, drar vaccinationerna igång i skolorna. Det handlar om 11 000 barn totalt som erbjuds vaccin.

Men för de som är yngre än 12 år är det tveksamt om det kommer att bli någon vaccinering i Sverige, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland.

– Det är inte aktuellt i Sverige idag. I en del andra länder har man diskuterat det, men det ligger i så fall i framtiden här.

Vaccin för yngre prövas

För några dagar sedan meddelade Pfizer-Biontech att deras covidvaccin visat sig ha god effekt på barn i åldrarna 5–11 år, och att de har planer på att ansöka om ett godkännande för åldersgruppen i både USA och EU.

Sedan tidigare är vaccinet godkänt för personer som är 12 år eller äldre.

Barnen i Pfizer-Biontechs test fick två doser vaccin med 21 dagars mellanrum. Dosen i varje spruta var en tredjedel så stor som den dos som ges till personer äldre än 12 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet