Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukrainska flyktigbarn på fotbollsskola i Mellansel Foto: Thomas Sundberg/SVT

Ukrainska flyktingbarn på fotbollsskola i Mellansel

Publicerad

Idrottsföreningen i Mellansel samlar barn från traktens byar när fotbollskolan arrangeras den här veckan. Några av barnen har flytt kriget i Ukraina vilket ledarna som också flytt till Sverige tidigare kan relatera till.

Trots att solen steker rusar barnen runt på Tallparken i Mellansel utan att se särskilt ansträngda ut. Det både leks och spelas boll när fotbollskolan samlar barn från närområdet. Viktoria Chyhrin tycker det är roligt även om solen bränner i ansiktet. Innan leken börjar har hon svårt att förstå vad de ska göra men efter en stund fattar hon att hon ska undvika att träffas av bollen när de yngsta leker bolltagen.

– Vi springer och leker med bollar. Ibland får vi passa lite till varandra. Det är roligt att vara här eftersom mamma är upptagen med ärenden.

Ledarna har varit i samma situation

Av nio instruktörer på fotbollskolan har sju tidigare flytt till Sverige och förstår att det kan vara svårt att hänga med i alla lekar och övningar.

– Jag har själv varit där. När man nyss kommit hit och ville hitta på aktiviteter. Det är svårt när man inte kan språket men jag hoppas att vi kan göra det lite lättare genom att välkomna dem på ett bra sätt, säger Kevin Murengezi.

– Det var väldigt svårt när man kom hit. Man fattade inte alls vad andra barn sa så jag kan förstå att det är svårt för barnen från Ukraina, säger Mikael Ahmed.

Se och lära

Genom att se hur de andra barnen gör, går det ändå att hänga med i svängarna. Innan Milan Ponomar ger sig iväg i slalombanan har han studerat de andra barnen och försöker göra likadant.

– Jag förstår inte så mycket när de pratar, bara lite grann. Men när de visar mig hur jag ska göra, då förstår jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.