Ukrainska flyktingar på Bergeforsen camping fick handla mat med insamlade pengar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen fick flyktingar från Ukraina som är placerade på Bergeforsen camping i Timrå möjligheten att handla matvaror och andra tillbehör som de saknat. Initiativet togs av Kristina Söderström från Sörberge och flyktingarna kunde handla varor tack vare insamlade pengar från privatpersoner.

– Vi är väldigt tacksamma över möjligheten vi fått, säger en av flyktingarna Olga Tonkonoga.

Runt 7000 kronor samlades in till de flyktingar som behövde handla mat, hygienvaror och barnartiklar efter att ha blivit placerade på Bergeforsen camping. Många av flyktingarna stod helt utan mat eller pengar efter att ha fått en plats på campingen.

– Vissa av oss har inte något kort eller några pengar och har inte heller någon mat här, så den hjälp vi får här är väldigt viktig för oss, säger Olga Tonkonoga.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Tacksamma

Handlingen gjordes i en matbutik som ägdes av initiativtagaren Kristina Söderströms familj. Handlande flyktingar kände mycket tacksamhet mot Kristina.

– Vi är väldigt tacksamma över hjälpen vi får eftersom vi måste få äta någonting och det får vi nu. Vi tackar jättemycket för hjälpen, säger Anna Vasylega.

Utöver de varor som inhandlades hade kunder i matbutiken donerat fler förnödenheter som delades ut bland flyktingarna. Runt fem familjer kunde denna gång få möjligheten att handla men Kristina Söderström menar att det finns fler familjer på campingen som kommer att behöva samma typ av hjälp.

Oroliga över hemlandet

Även om all hjälp de fått i Sverige har gett flyktingarna många bra känslor efter en väldigt tuff tid, släpper inte oron över vad som sker i hemlandet.

– Här är vi lugnare, barnen är inte rädda och jag behöver inte vara orolig över deras liv. Jag kan vara lugnare men är fortfarande orolig över mina släktingar i Ukraina, säger Olga Tonkonoga.

Se bilder från handlingen och hör de ukrainska flyktingarna berätta om deras situation i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet