Foto: TT

Undersökte patienter med akuta sjukdomar – utan behörighet

Publicerad

Han undersökte patienter med akuta och kroniska sjukdomar.

Utan rätt behörighet.

Nu kritiseras vårdcentralen mannen jobbar på av inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Kritiken riktas mot det privatägda Sundsvalls vårdcentral i Skönsmon.

Ärendet gäller en läkarassistent på vårdcentralen som i perioder lämnats ensam att utföra relativt krävande medicinska uppgifter, bland annat genom att undersöka patienter med akuta och kroniska sjukdomar.

”Aldrig utföra traditionellt läkararbete”

Det anser Ivo inte varit patientsäkert eller förenligt med god och säker vård.

”En läkarassistent ska dock aldrig utföra traditionellt läkararbete självständigt, utan ska stå under överinseende eller annan omedelbar kontroll av handledande läkare”, skriver IVO i sitt beslut.

Det var i början av 2017 som Ivo mottog information i form av ett arbetsbetyg skrivet av vårdcentralen. I det framgick att mannen var anställd som läkarassistent och att han har ”självständigt undersökt patienter med akuta och kroniska sjukdomar”.

Ansvaret hos vårdcentralen

Sundsvalls vårdcentral bestrider att läkarassistenten utfört något självständigt arbete och menar att det arbetsbetyg som skickades innehåller till stor del felaktig information.

Ivo avstår från att kritisera läkarassistenten, trots brister i dennes journalföring och medicinska bedömningar, utan ansvaret ligger ytterst hos vårdcentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.