Ungdomar i A-traktorer hjälper polisen i Matfors – stoppade inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar i A-traktorer får ofta höra att de mest ställer till med problem men i Matfors utanför Sundsvall har ungdomarna blivit ett vapen mot brottsligheten. Nyligen avstyrdes ett inbrott med hjälp av ungdomarnas agerande.

Det kallas A-vakt, ungdomar i A-traktor som är lite av polisens extra ögon i brottsförebyggande syfte. Moa och Vilma har tagit på sig uppdraget att hålla koll på det som händer och nyligen upptäckte Moa ett inbrott.

– Vi ringde polisen och brottslingarna kunde gripas, berättar hon i videon ovan.

40-tal ungdomar

Initiativet till A-vakt kommer från ungdomsgården i Matfors och sker i samarbete med den mera etablerade byavakten. Vilma och Moa är två av ett 40-tal ungdomar i Matfors som nappat på erbjudandet om att hålla koll i samhället.

Det skallrar och skumpar rejält när vi åker med i tjejernas a-traktor på en spaningsrunda i byn. Engagemanget i A-vakt har gjort att de åker på andra ställen än tidigare.

– Vi åker mera på småvägar och kollar vid skolan, förklarar Vilma.

Slå larm

Ungdomarnas engagemang i A-vakt välkomnas av polisen som poängterar att det handlar om att upptäcka och slå larm precis som tjejerna gjorde.

– Det är precis så vi vill att de ska agera, att inte ingripa själva utan vara ögon ute och kunna rapportera det man ser, säger Niclas Flodin som är gruppchef inom lokalpolisområde Medelpad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.