Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brandstationen i Sundsvall byggdes 1957. Det är trång, slitet och utdaterat. Men nu byggs nytt – inte bara i Sundsvall. Tre anläggningar i ett svep planeras. Byggklart för räddningspersonalen 2025. Foto: SVT

Unikt i landet – Medelpad får nya brandstationer på tre orter i ett svep

Uppdaterad
Publicerad

Det inleds i Timrå, fortsätter i Liden och avslutas i Sundsvall. Tre helt nya anläggningar för räddningstjänsten ska nu byggas – till en kostnad av runt en halv miljard. Projektet är unikt i landet.

Räddningstjänstens lokaler i Medelpad är gamla, slitna och opraktiska där moderna utryckningsfordon knappt får plats. Behovet av nya lokaler har varit stort under lång tid men tidigare utredningar har inte lett till några förändringar.

Men nu har ett jätteprojekt inletts för att skapa nya utrymmen.

Helt förändrat läge

När stationen i Sundsvall byggdes 1957 var inte det stora Länssjukhuset byggt och där det stora köpcentrat Birsta idag ligger fanns bara några sömniga bondgårdar. Flera stora bostadsområden var inte ens påtänkta och Sundsvallsbron var fortfarande närmare 60 år bort.

Det är kort sagt en hel del som skiljer 50-talets Sundsvall och Timrå från dagens situation och detta gör också att de nya stationerna för räddningstjänsten placeras på helt andra platser än dagens.

Byggs vid sjukhuset

I Sundsvall byggs den nya anläggningen, där även SOS Alarm ska finnas, på en tomt mellan Länsjukhuset och Baldershovs idrottsanläggning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt runt en halv miljard kronor är notan för tre nya brandstationer i Medelpad.

– Det innebär att vi kommer nå så många platser som möjligt så snabbt som möjligt, säger Per Silverliden, chef för Medelpads räddningstjänstförbund.

Tre i samma projekt ska kapa kostnader

Stationen i Timrå är ännu äldre än i Sundsvall och byggdes redan 1952,  och i Liden huserar räddningstjänsten i en gammal nedlagd bensinmack.

Timrå blir först ut och markberedning har redan inletts intill hockeyarenan. Byggstart blir det i mars/april nästa år och tanken är att Timråanläggningen ska bli modell för de övriga byggnationerna.

Vinsten att bygga tre anläggningar i ett svep är att försöka kapa kostnaderna genom att samarbeta och samverka. Notan blir ändå bli hög för de två kommunerna Sundsvall och Timrå – totalt har man budgeterat för runt en halv miljard kronor de tre anläggningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer