Foto: SVT

Universitetslektor våldtog barn – döms till nio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En universitetslektor vid Mittuniversitetet dömdes på tisdagen till nio års fängelser för grova sexuella övergrepp mot barn.

Enligt tingsrättsdomen har mannen vid ett flertal tillfällen våldtagit två minderåriga pojkar. Övergreppen kom till polisens kännedom genom att en av pojkarna, som då vistades i mannens fritidshus, slog larm till sina föräldrar.

Utredningen har sedan visat att övergreppen mot pojkarna, vars föräldrar var bekanta med mannen, pågått under flera år. Lektorn har inte varit bosatt i Västernorrland och övergreppen har inte heller skett här. Pojkarna har utsatts i mannens hem, fritidshus och på ett badhus.

”Forskningsprojekt”

Bland åklagarens bevisning fanns bland annat chattkonversationer där det framkom att lektorn hade ett intresse för sex med unga pojkar. Själv menade lektorn under rättegången att det var ett forskningsprojekt där han ”wallraffat” två män angående deras pedofila böjelser.

Tingsrätten menade att detta var en uppenbar efterhandskonstruktion och tog därför ingen notis om mannens förklaring. De valde istället att tro på de unga pojkarnas berättelser om övergreppen de utsatts för.

Nio års fängelse

Rätten fäller nu mannen för åtta fall av grov våldtäkt mot barn och flera andra grova sexuella övergrepp. Han döms mot sitt nekande till nio års fängelse och ska också betala drygt sexhundratusen kronor i skadestånd till de bägge pojkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.