Sollefteås kommunalråd Johan Andersson (C) är kritisk till Riksarkivets förslag att dra ner i Ramsele. Foto: SVT

”Upp till bevis om staten ska vara närvarande på landet”

Uppdaterad
Publicerad

När civilminister Lena Micko bjöd in ett tjugotal kommuner som tyngs av ekonomin, passade Sollefteås kommunalråd Johan Andersson att lyfta hotet mot Riksarkivets kontor i Ramsele.

Efter att det blivit känt att 15 av 24 tjänster vid Riksarkivets kontor i Ramsele hotas tog Johan Andersson (C) upp frågan vid mötet med civilministern förra veckan.

– Det är helt fruktansvärt. 15 av 24 jobb vid Riksarkivet i Ramsele är oerhört mycket. Det är en stor arbetsplats och det är förödande, säger Johan Andersson.

Inte fredade jobb

Regeringens inställning till statliga jobb är tydlig. Fler av dem ska utlokaliseras i landet. Samtidigt menar civilminister Lena Micko (S) att det inte betyder att redan statliga jobb på landsbygden är fredade.

–Vi är tydliga med att jobben ska flytta från Stockholm och att vi ska ha en statlig närvaro i hela landet. Men det innebär ju också att det kan vara förändringar inom ett län.

Motsägelsefullt

Johan Andersson menar å sin sida att förslaget att dra ner på verksamheten i Ramsele går stick i stäv med regeringens utlokaliseringsarbete.

– Det blir lite upp till bevis för staten att verkligen visa att de menar allvar med att staten ska vara närvarande i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.