Hör ungdomarna som går första året på gymnasiet om drogsituationen i Sundsvall. Foto: Eva Harström, SVT

Gymnasieelev: ”Jag vet folk som testat allt från ecstasy till hasch”

Publicerad

Gymnasieelever på Skvadern i Sundsvall fick under en föreläsning lära sig hur droger påverkar och kan förstöra en ung hjärna, som fortfarande är under uppbyggnad.

Ledningen på gymnasieskolan Skvadern i Sundsvall har bestämt sig för att jobba förebyggande mot droger. De har bjöd in en läkarstudent via den ideella stiftelsen Choice för att föreläsa för eleverna som går första året.

”Allt från ecstasy till hasch”

– Jag känner folk som har testat och jag vet folk som testat olika droger. Allt från ecstasy till hasch, säger Johan Kempe, som lyssnat på föreläsningen.

Han tyckte att föredraget kändes viktigt.

– Det är den här tiden folk börjar prova på olika droger och det visade ju sig att det påverkar hjärnan rent kemiskt, fortsätter han.

Hjärnan formas i ung ålder

Läkarstudenten Natalie Avigdor visade bilder på hur hjärnans kopplingar kunde förstöras av droger som exempelvis cannabis.

– När ungdomarna gör saker nu kan det få långvariga konsekvenser. De kan påverka hur deras hjärna kommer att se ut som vuxna på grund av några misstag som de gjorde i ung ålder, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.