Urvattnad vattendom

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med hastiga förändringar i vattenflödet i Ljungan fortsätter. Kraftbolaget Statkraft, som polisanmälts för miljöbrott, har förklarat sig till Länsstyrelsen som verkar nöjd med svaren men frågan är vad skrivningen i vattendomen egentligen är värd.

Enligt vattendomen ska vattenflödet i Ljungan nedströms sjön Marmen och Viforsens kraftverk följa älvens naturliga flöde. ”Helt återreglerad” ska älven vara står det i domen, vilket borde innebära att hastiga höj och sänkningar av vattenflödet inte ska få förekomma. Trots det sker det hela tiden med bland annat fiskdöd som följd. I ett svar till länsstyrelsen medger kraftbolaget Statkraft att åtminstone en kraftig minskning av flödet skett under sommaren men frågan är hur allvarligt Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet ser på bolagets agerande.

– Det är ju stora flödesförändringar men hur det påverkar nedströms det har jag svårt att uttala mig om, säger Lars Engström på Länsstyrelsen i Västernorrland.

I tillägg till vattendomen finns en överenskommelse om att älven får regleras med max 45 kubikmeters skillnad varje dygn, vilket kan innebära en avsevärd skillnad vid lågt vattenstånd, men den överenskommelsen säger sig Statkraft  varit helt ovetande om och därför inte följt. 

– Det är viktigt att de följer vattendomen, det är ju det som sätter gränser för hur man ska reglera en älv, så det är väldigt viktigt, konstaterar Lars Engström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer