– Vi kommer att upprätthålla intensivvården och ta emot patienter som vanligt men vi kan behöva hjälp med avlastning från andra sjukhus, säger IVA chefen Emma Lassen Molander

Utbrott av covid-19 på IVA i Sollefteå – sjukhuset upp i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet av covid-19 vid Sollefteå sjukhus har slagit till mot intensivvårdsavdelningen. Flera i personalen har insjuknat och situationen rapporteras  som ansträngd inför julen.

Sent under tisdagen fattades beslut om att LSSL, den lokala särskilda sjukvårdsledningen, trätt in på Sollefteå sjukhus efter covidutbrottet bland IVA-personalen. Det innebär kortare och rakare beslutsvägar i det läge som nu råder.

Enligt IVA chefen Emma Lassen Molander har patienter fått skickas till andra sjukhus.

– Samtidigt har den personal som finns kvar slutit upp på ett fantastiskt sätt. Vi kommer att klara julhelgen tack vare att personalen ställer upp och tar dubbla pass, säger hon till SVT Västernorrland.

Behöver avlastning

– Vi kommer att upprätthålla intensivvården och ta emot patienter som vanligt men vi kan behöva hjälp med avlastning från andra sjukhus.

Hur många som är sjuka vill Emma Lassen Molander inte gå närmare in på, men det rör sig om en stor grupp berättar hon. Dels är det personal som själv insjuknat eller som tvingas hålla sig hemma på grund av att anhöriga blivit sjuka.

I klippet berättar Emma Lassen Molander om situationen på IVA i Sollefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet