Foto: Jennie Johansson SVT

Uthyrning av vårdpersonal momsbeläggs

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket förväntas inom kort besluta om moms för hyrpersonal inom sjukvården.

– Förödande, säger Region Västernorrlands ekonomidirektör Lars Halén till tidningen Dagens Samhälle.

Tidigare har bemanningsbranschen för sjukvården varit befriad från moms. Men i en dom i juni i år fastslog Högsta Förvaltningsdomstolen att sjukvård som säljs via bemanningsföretag ska beläggas med moms, skriver Dagens Samhälle.

I och med domen förväntas Skatteverket inom kort att fatta beslut om moms på all hyrpersonal inom vården.

Region Västernorrland hyrde förra året in både sjuksköterskor och läkare för sammanlagt närmare en halv miljard kronor – mest i landet per invånare.

”Vi borde kompenseras”

–  Om momsbeläggningen omfattade all inhyrning i landstinget skulle vi tappa intäkter på 25 miljoner kronor varje år. Det skulle vara förödande i en redan ansträngd ekonomi, säger Region Västernorrlands ekonomidirektör Lars Halén till Dagens Samhälle.

Han anser att staten borde kompensera landstingen för den nya momskostnaden. Det med tanke på att staten nu får ökade intäkter.

Nota på flera miljarder varje år

Lars Halén säger också att det är tidigt att sia om personalindragningar inom regionen kommer att bli aktuella.

– Men det skulle ju innebära att vi inte har råd att köpa lika mycket inhyrd personal som vi gör i dag. Det är en sak som är säker.

Notan för hyrpersonal inom den svenska sjukvården har stigit kraftigt på senare år och var 2017 uppe i totalt fem miljarder kronor på årsbasis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.