Nu får vi vänta på korv grillad över öppen eld. Eldningsförbudet i Västernorrland utökas 10 juli. Foto: Fredrik Sandberg TT

Utökat eldningsförbud i länet

Uppdaterad
Publicerad

Den extrema torkan gör att Länsstyrelsen i Västernorrland nu går ut med ett utökat eldningsförbud.
– Vi har haft flera bränder som orsakats av att folk grillat ute i skogen, säger Andreas Hoff, räddningschef Höga Kusten-Ådalen.

Eldningsförbudet utlystes redan första juni. Nu har länsstyrelsen beslutat utöka eldningsförbudet till att gälla all grillning i skog och mark från och med i morgon tisdagen 10 juli. Förbudet gäller i hela länet.

Enklare regler

För räddningstjänsterna runt om i länet har det varit ett problem att förklara vad som gäller. Många ringer till räddningstjänsten för att fråga om vad som gäller och ber om undantag för att få grilla ute i skog och mark. Tidigare var det tillåtet att göra det i iorningställda grillplatser, men från och med 10 juli är det stopp även för det.

– Det blir enklare för oss att kommunicera ut det, säger Andreas Hoff, räddningschef Höga Kusten-Ådalen.

Bränder kopplas till grillning

I fredags hade räddningstjänsten och länsstyrelsen ett möte om eldningsförbudet och idag kom länsstyrelsen med förslaget som innebär stopp för all grillning utanför villatomten. Förslaget godkändes och välkomnades av länets tre räddningstjänster.

– Vi har haft flera bränder som orsakats av att folk har grillat ute i skogen, berättar Andreas Hoff.

Stormkök förbjudna

Det är nu bara tillåtet att grilla i trädgårdsgrillar på egen tomtmark, skriver Härnösands kommun på sin Facebooksida.

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer