Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Örjan Stenlund vid räddningstjänsten om släckningsarbetet. Foto: Rolf Lunneborg, SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Utvecklad brand i byggnad i Birsta

Uppdaterad
Publicerad
Strax efter klockan 10.00 på fredagen inkom ett larm om en brand i en byggnad med ett lagerhotell i Birsta utanför Sundsvall. Rökutvecklingen var stundtals mycket kraftig och gasflaskor i fastigheten exploderade.

När räddningstjänsten kom till platsen hade man först svårt att hitta branden, men det skulle snart utvecklas till en storbrand. Räddningstjänsten Inledningsvis gick inledningsvis in med rökdykare, men insatsen fick avbrytas eftersom det var för farligt att vistas i lokalen.

– Vi har tagit ut våra medarbetare ur fastigheten och arbetar nu med utvändig släckning, sade Tomas Öhrn, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

 Det stod snart klart att det inte fanns någon möjlighet att rädda den stora lagerbyggnaden. Brandmännen på plats fick inrikta sig på att skydda intilliggande byggnader.

– Det ser inte bra ut. Det är en fullt utvecklad brand och det kommer att bli totalskador på den här byggnaden, säger Tomas Öhrn.

Inga personskador

I fastigheten fanns ett lagerhotell där privatpersoner kunde hyra förråd. Strax intill ligger ett hunddagis, kontorslokaler och ett bärföretag med stor kylanläggning. Ingen person ska ha befunnit sig inuti byggnaden när branden startade.

– Ingen har i alla fall mött upp oss när vi kom dit, säger Tomas Öhrn.

Gasolflaskor i byggnaden

Berit Forsmark är rädd för sitt bohag inuti den brinnande byggnaden.

När räddningstjänsten kom till platsen hördes pysande ljud inifrån byggnaden och senare också explosioner. Man misstänker därför att det funnits gasolflaskor i därinne.

Fått utrymma hunddagiset

Berit Forsmark som jobbar i närheten är på plats och hon var skärrad över branden.

– Jag ska ju flytta så jag har mina möbler och allt mitt bohag i lokalen, sade hon.

På grund av rökspridningen har hundarna på det intilliggande hunddagiset fått utrymmas. Även närliggande restauranger har fått stänga eftersom man tvingats stänga av ventilationen.

En hund som fått utrymmas från hunddagiset. Foto: Barbro Sellin

Varning via radio och SMS

Alla med mobiltelefon som vistades i området fick ett varnings-SMS från räddningstjänsten och allmänheten varnades även via radion för den farliga röken. Alla uppmanades att gå inomhus  och stänga ventilationen. Dessutom åkte polisen omkring i området och varnade människor via högtalare.

Kommer att brinna länge

Vid 18-tiden säger Thomas Hansson, inre befäl vid räddningstjänsten, att branden är under kontroll och att man nu ägnar sig åt eftersläckningsarbete. Räddningstjänsten beräknas arbeta med insatsen fram till klockan 20:00. Efter det bevakas brandplatsen, där det fortfarande brinner.

– Vissa delar brinner fortfarande och det kommer det att göra under hela natten, Säger Thomas Hansson.

Röken från branden syns från Sundsvalls hamn. Foto: Joel Jacobsson, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer