Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det brottsligt att skräpa ner? Vad kan konsekvenserna bli om man gör fel med hundbajset? Hör Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz svar. Foto: Marcus Gustavsson, Emil Malmborg/Bildbyrån

Så säger lagen om nedskräpning – experten svarar vad som gäller för hundägare

Uppdaterad
Publicerad

I Sundsvalls kommun har man problem med överfulla hundlatriner och är det fullt får man ta med påsen hem, säger ansvariga. Men vad säger lagen?

Vi kontaktade den ideella stiftelsen Håll Sverige Rent och ställde tre frågor om nedskräpningslagen till en av deras medarbetare.

I videon svarar vd Johanna Ragnartz på följande tre frågor:

1) Vad säger lagen om nedskräpning?

2) Vad gäller för hundbajs?

3) Vad kan man få för straff?

Enligt miljöbalken är det förbjudet att skräpa ned. Som skräp räknas både mindre föremål som glas, papper, engångsgrillar, fimpar, och större föremål som byggavfall, möbler, bilar och hemelektronik.

Kommunernas ansvar

Även om man som enskild har ett ansvar har också kommunerna ansvar enligt gaturenhållningslagen.

De ska står för städning på gator, torg, parker och andra allmänna platser som är redovisade i detaljplan och som kommunen är huvudman för.

VAD SÄGER LAGEN OM NEDSKRÄPNING?

Enligt miljöbalken är det förbjudet att skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.

Från 1 januari 2022 gäller det även för den som slänger småskräp på marken, som till exempel cigarettfimpar, tuggummin eller godispapper. 

Vad är Håll Sverige Rent?

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse som grundades 1983 av Naturvårdsverket och Returpack. Deras uppdrag är att påverka attityder och beteende så att nedskräpningen minskar.

källa: Naturvårdsverket och Håll Sverige Rent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.