Väktare ska bevaka Härnösands centrum

Publicerad

Efter att flera företagare i Härnösands centrum utsatts för stölder, hot och skadegörelse kallas väktare in.

Flera handlare och restaurangägare har berättat för kommunen att de tar in extra bemanning då personalen tycker att det är för otryggt att arbeta ensam.

– Vi har vi flera tillfällen fått ta del av berättelser som handlar om otrygghet på stan och nu känner vi att vi måste försöka göra vad vi kan för att komma till rätta med problemen, säger Uno Jonsson, tillväxtchef på Härnösands kommun.

Samarbete med polisen

Kommunen anlitar nu två väktare som ska röra sig i centrala Härnösand och på handelsplatsen Ankaret. Kommunen samarbetar också med polisen för att ”identifiera och motverka de problem som skapar den här otryggheten”.

”Det ska vara tryggt i våra butiker”

Redan nu finns en väktare som företagare gemensamt finansierar. Kommunens insatser är en förstärkning av den bevakningen.

– Jag förväntar mig att de åtgärder vi nu sätter in får snabb och tydlig effekt. Vi tar ytterst allvarligt på frågan. Det ska vara tryggt i våra butiker för alla. Allt annat är oacceptabelt, säger Fred Nilsson, kommunalråd (S) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.