”Viktigt att ord blir handling”

Uppdaterad
Publicerad

Riksorganisationen ”Hela Sverige ska leva” välkomnar Landsbygdsutredningens grepp för att få en livskraftig landsbygd.

Men de konstaterar att de 75 förslagen i utredningen nu behöver omsättas i konkret handling och konkreta förslag från regeringen.

– Det är också viktigt att förslagen ses som en helhet om vi ska få en sammanhållen landsbygdspolitik, säger Åse Classon, ordförande i Riksorganisationen Hela Sverige ska leva.

Länsstyrelserna kan få viktig roll

Ett förbättrat bredbandsmål, omflyttningar av statliga tjänster och andra förslag är redan kända men det är nu viktigt att de genomförs, menar Hela Sverige ska leva.

– Vi tror att en landsbygdsdelegation som inrättas inom länsstyrelserna kan fylla en viktig roll för att de statliga myndigheternas sektorsansvar ska kunna samordnas, men vi tror också på att sådana delegationer skulle stärkas om fler aktörer, både offentliga och från civilsamhället kan involveras, fortsätter Åse Classon.

Viktigt med bostadsbyggande

Organisationen framhåller också att det är positivt att utredningen funderat på bostadsbyggandet och hur nya finansieringslösningar skulle kunna se ut.

– Den tidigare utredningen om kommunerna och bostadsbyggandet lämnade den frågan utan några förslag alls, säger Staffan Nilsson, som också är ordförande i Hela Sverige ska leva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.