Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart kan man inte längre vandra genom Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark. Hör Torbjörn Engberg vid Länsstyrelsen Västernorrland berätta varför i klippet. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Vandringsled genom Slåttdalsskrevan stängs av säkerhetsskäl

Uppdaterad
Publicerad

Risk för fallande stenar och block – det är anledningen till att vandringsleden genom Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark behöver stängas, något som P4 Västernorrland var först att berätta om. Istället kommer leden dras om så Slåttdalsskrevan bara kan besökas från den norra och södra delen.

Torbjörn Engberg, enhetschef vid Länsstyrelsen Västernorrland, berättar att det har gjorts arbeten för att ta bort stenar och block som riskerar att falla ner. Men att Länsstyrelsen nu har beslutat att det inte längre kan vara en led genom skrevan av säkerhetsskäl.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan är cirka 200 meter lång och är 30 meter djup och 7 meter bred som klyver Slåttdalsberget i två delar.

Den bildades för 1200 miljoner år sedan när flytande magma trängde upp från jordens inre och stelnade. Den mer lättvittrade diabasen har sedan eroderat bort. Flera istider och efterföljande hav och landhöjningsprocesser har med tiden hjälpt till att rensa ur skrevan. 

Källa: Sverigesnationalparker.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.