Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Västernorrland värsta avloppslänet

Uppdaterad
Publicerad

Enskilda avlopp rinner många gånger helt olagligt rakt ut i naturen och Västernorrlands län är absolut sämst i landet på att åtgärda problemet. Det visar en färsk undersökning.

Det är branschorganisationen VVS-fabrikanternas råd som i en enkätundersökning undersökt i vilken takt de ensklida avloppen i landets alla län åtgärdas.

Ohjälpligt sist

Västernorrlands län ligger inte bara ohjälpligt sist i statistiken, det kommer att med dagens takt ta 126 år att åtgärda de utsläpp som sker från de enskilda avloppen, åtgärdstakten i länet är också mer än dubbelt så långsam som rikssnittet på 45 år.

Otjänliga avlopp

– Bakgrunden till att det går så sakta i Västernorrland och även i övriga norrländska län beror antagligen på att det är glest befolkade områden, menar Daniel Hedlund på VVS-fabrikanterna som tror att det är svårare att ha ett felaktigt avlopp i mera tätbefolkade områden i syd- och mellansverige.

– Eventuell risk för spridning av smitta och dålig lukt blir värre i områden där husen står tätt, konstaterar Daniel Hedlund som också misstänker att det är svårare att driva den här typen av frågor i glesbygd.

Samtidigt innebär den förhållandevis korta livslängden på cirka 20 år på en avloppsanläggning att siffran på åtgärdstakten snarare kommer att öka än minska om inte något avgörande i takten av ombyggnaden av de enskilda avloppen i länet sker.

Olagligt

Redan 1969 kom de krav som idag ställs på rening av enskilt avlopp men trots att det många gånger handlar om brott mot lagen är situationen fortfarande mycket otillfredställande. Samtidigt är nya regler på gång, enligt VVS-branschens råd som skriver så här i ett pressmeddelande:

”Miljö- och energidepartementet förbereder en ny, bindande lagstiftning som skulle ersätta dagens allmänna råd för små avlopp. I förslaget till lag ingår ett nytt krav på en oberoende kontroll av enskilda avlopp vart tionde år, men enbart för nya avloppsanläggningar.”

– Kontroller är bra, men det är viktigt att de gäller både nya och gamla avloppsanläggningar. Vi har idag 180 000 enskilda avlopp som har varit olagliga sedan slutet av sextiotalet och det skulle kännas absurt om de nya reglerna inte skulle gälla dem, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas Råd och samordnare för Aktionsgruppen små avlopp.

Hög svarsfrekvens

VVS-branschens råd konstaterar också att svarsfrekvensen på enkäten varit mycket god, i årets enkät svarade 99 procent av kommunerna, vilket bör ge en bra bild av situationen när det gäller de enskilda avloppen.

I sammanhanget bör det beaktas att även om ändrade regler och högre krav på enskilda avlopp i första hand innebär en stor nytta för miljön i sjöar och vattendrag skulle också en sådan utveckling vara gynnsam för VVS-branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Otjänliga avlopp

Mer i ämnet