Bild till vänster: En man i ett klassrum. Bild till höger: Skylt på Arenaskolan på tegelvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är mycket säkrare” – Hör elevskyddsombudet Vidar Norrgård om skolans regler kring låsta dörrar. Foto: Calle Jonsson/SVT

Västernorrlands skolor ökar säkerheten – låser dörrarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter dådet på Risbergska skolan i Örebro har regeringen valt att satsa 300 miljoner kronor på ökad säkerhet i skolor.

Arenaskolan i Timrå har valt att höja säkerheten genom att låsa dörrarna till klassrummen under lektionerna.

– Man vet att inget kommer kunna ske nu, säger skolans elevskyddsombud Vidar Norrgård.

Regeringen vill införa nya krav i skollagen som innebär att skolor framöver kan bli skyldiga att ha en beredskapsplan för att hantera akuta situationer.

En av skolorna som redan har agerat är Arenaskolan i Timrå.

Säkerheten i skolan

– Det har bemötts bra, de verkar ha förståelse, säger rektor Annelie Granö-Sörell om elevernas gensvar.

Ett annat krav är att rektorer ska ha en skyldighet att göra en polisanmälan, om de misstänker att en elev har begått ett brott i skolan.

Regeringens mål är att dessa förslag ska gå igenom den 1 juni 2025.

Hur Västernorrlands kommuner agerat:

Timrå kommun Har under läsåren 2022-2023 haft en utbildning på samtliga skolor för pågående dödligt våld. Efter dådet i Örebro valde man att ta fram de rutiner som fanns, och påminna elever om detta.

Örnsköldsviks kommun Valde att jobba preventivt efter dådet i Örebro. Satsningarna har till stor del varit på att motverka elevers psykiska ohälsa. Kommunen har även valt att arbeta genom gruppövningar

Härnösands kommun Har innan dådet i Örebro haft utbildningar för elever och skolpersonal inom pågående dödligt våld. Efter dådet så valde man att fokusera på hur man kan göra skollokalerna säkrare.

Sollefteå kommun Har valt att påskynda implementeringen av en larmknapp som används i akuta situationer för att tillkalla räddningstjänsten.

Ånge kommun Har arbetat för att träna eleverna för hur man inrymmer lokalerna. Alla skolorna har inte gjort det än, men arbetet för att ett inrymningssystem ska finnas på alla skolor i kommunen är påbörjad.

Sundsvalls kommun Har valt att fokusera på att öka kunskapen bland eleverna om de rutiner som finns för hur man ska agera i händelser om pågående dödligt våld.

Kramfors kommun Har intensifierat arbetet med riskanalyser, utbildning och översyn av krisberedskap kopplat till pågående dödligt våld. Har bland annat infört en särskild checklista för inrymning i klassrum och planering av säkra rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säkerheten i skolan

Mer i ämnet