Västernorrlänningen – en miljöbov

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrlänningen släpper ut mer växthusgaser än genomsnittet. Det senaste året har utsläppen per person till och med ökat.

Det framgår av den nationella emissionsdatabasen som län för län redovisar utsläppen till luft från fossil förbränning. I Västernorrland är utsläppen nära 1,5 miljoner ton växthusgaser vilket motsvarar sex ton per person. Det är mer än riksgenomsnittet på 5,2 ton.

Industri och hushåll

Det mesta av utsläppen kommer från industrin men i sammanräkningen finns alla utsläpp från mänsklig verksamhet inom länets gränser och hit hör transporter, avfall, el, uppvärmning, jordbruk, arbetsmaskiner och så vidare.

I Västernorrland har utsläppen halverats sedan 1990 men halveringen har nästa uteslutande skett hos industrin medan utsläppen från övriga verksamheter ligger i stort sett konstant.

Positiv trend bruten

Anmärkningsvärt är att den långsiktiga trenden med successiva minskningar av utsläppen har brutits i länet.

Efter en stadig nedgång sedan 1990 vände utsläppen uppåt 2015 vilket beror på att industrins utsläpp i länet steg med 35 000 ton samtidigt som utsläppen från elproduktion och fjärrvärme också gått upp med drygt 10 000 ton.

Tillskott av gaser

Emissionsdatabasen innehåller uppgifter om utsläpp till följd av fossil förbränning.

Det är den fossila förbränningen som enligt forskningen orsakar växthuseffekten eftersom det är ett tillskott av gaser som inte ingår i det naturliga kretsloppet. Det är också det tillskott av gaser som blir kvar i atmosfären för överskådlig tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer