Vattenskoter – växande trend utan krav på förarna

Uppdaterad
Publicerad

Vattenskotrarna har blivit fler, men kraven på förarna är lika med noll – ett barn kan lagligt köra med 300 hästkrafter och lika snabbt som på motorvägen.

Nu vill kustbevakningen att det ställs högre krav på den växande vattenskotertrafiken.

I helgen gjorde kustbevakningen ett nedslag i Sundsvalls hamn där man kontrollerade de hastighetsbegränsningar för båttrafiken som införts i inre hamnen. Fortare än sju knop får man inte köra men längre än så sträcker sig inte lagens långa arm när det gäller det växande antalet vattenskotrar.

300 hästkrafter

Trafiken med vattenskoter är fortfarande i stort sett oreglerad. Det finns inga lagar som hindrar att en tioåring åker omkring med en vattenskoter på 300 hästkrafter i hastigheter på 60 knop, vilket motsvarar 110-120 kilometer i timmen.

– Det har skett en otroligt snabb utveckling på området. Det blir allt fler vattenskotrar och de blir allt starkare så någon form av enklare förarutbildning vore på sin plats, säger Göran Grudén vid Kustbevakningen i Härnösand.

Samtidigt är han positiv till att vattenskotrarna lockar allt fler och allt yngre till sjölivet.

Skapar konflikter

När de äldre generationerna hissar segel eller sjösätter sina motorbåtar så föredrar många yngre de lätta och snabba vattenskotrarna. Det är dessutom en sjöfarkost som blivit allt billigare. En billig variant kostar runt 70.000 kronor vilket gjort vattenskotrar överkomligare för många.

– Men vi möter samtidigt allt fler konflikter som har med vattenskotrar att göra. Andra båtägare och fritidshusägare hör av sig och vill att vi ska ingripa mot buskörning. Ljudet kan vara störande för många och det kan bli rätt påfrestande om det pågår under lång tid i samma vik, säger Göran Grudén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.