Foto: SVT

Norberg Juuso: ”Vi ser en kvinnlig revolution”

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev närmast förvånad över att så många kvinnor inom mediabranschen klev fram och vittnade om trakasserier och övergrepp inom branschen. Nu tror Lina Norberg Juuso att det som händer just nu kommer att förändra samhället i grunden.

Lina Norberg Juuso är en välkänd krönikör, främst inom Mittmedia. Hon är frilans och jobbar hemifrån sitt hus i Härnösand.

Debatten den senaste tiden har varit mer än intensiv, närmast som en störtflod av protester, berättelser och krav på förändring.

– Det vi ser är en kvinnlig revolution, säger hon, kvinnor som står upp med en enad kropp, en enad röst och säger ”nu är det nog!”

Först kom ”MeToo”-kampanjen, sen följde här i Sverige #TystnadTagning där kvinnor inom skådespelarleden berättade om de utsatta villkoren för kvinnor i deras bransch.

”Före” och ”efter”

Nu senast kom #Deadline där drygt 4000 kvinnor inom mediabranschen berättar om förtryck och övergrepp.

Lina Norberg Juuso var med och jobbade med uppropet och hon tror att den samlade debatten nu kommer att ändra samhället för gott.

– Det finns ett ”före” och ett ”efter” MeToo-kampanjen. Det finns ingen väg tillbaka, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.