Viktig insyn i ett omhändertagande

Uppdaterad
Publicerad

Barnärenden skyddas av stark sekretess men i fallet med Felix har SVT kunnat granska de utredningarna.

Ett omhändertagande av ett barn är det kanske största ingripandet samhället kan göra i en familj och därför har SVT Västernorrland kunnat vända sig till en oberoende expert för en second opinion.

Vi har kunnat ställa frågan; fanns det någon annan utväg än att omhänderta Felix?

Fallet Felix

Frågan har inget givet svar, men materialet är omfattande och unikt. Det rör sig om hundratals sidor som beskriver föräldrarnas egenskaper, historik och bakgrund. Det finns också journalhandlingar från kommunens utredningshem som detaljerat följer familjens fem månader på Kärnhuset, en vistelse som avslutas när Felix omhändertas.

Journalhandlingarna med dygnet-runt- iakttagelser består av anteckningar från matstunder, blöjbyten, lek, BVC-besök och allt övrigt som hör vardagen till i en småbarnsfamilj. ”Malin och Pär tar Felix i vagnen för att gå på en promenad vid 11.10. Tillbaka på Kärnhuset igen vid lunch”, ”Malin och Pär hjälps åt att aktivera Felix som ligger på rygg”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Felix

Mer i ämnet