Viskananstalten uppe i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

VISKAN I dag debatterades Viskansanstaltens öde i Riksdagen. Kriminalvården vill inte satsa de pengar som behövs för att renovera lokalerna. Men personalen hoppas fortfarande att anstalten och dess unika behandling av kvinnomisshandlare ska kunna räddas kvar.

Viskansanstalten har specialiserat sig på att behandla män som slår sina kvinnor. Örjan Andersson är en av dom som går det unika programmet.

– Det river upp många sår. Men det är skönt också, att få prata med dem som varit i samma situation och har samma erfarenheter, säger han.

Viskans kriminalvårdsanstalt

Personalen är nu rädd att all kompetens och mångårig erfarenhet kommer att gå förlorad. De intagna delar deras oro.

– Utan den här behandlingen skulle jag ha fortsatt slå. Men inte nu, säger Örjan Andersson.

– Jag har förändrats under tiden här. Det säger alla, tillägger han.

Anstalten har 118 platser, det är ständigt fullt. Med vikarier är det runt 70 anställda som skulle bli utan jobb vid en nedläggning. En stor arbetsplats på en liten ort.

– Det är en katastrof. Lika ödesdiger för den här trakten som Volvo- och Saabkriserna varit för Västsverige, säger vårdaren Eva Kristmansson.

Men det blev inget positivt besked för Viskansanstalten i riksdagen i dag.

Justitieminister Beatrice Ask (M) hävdade i debatten att Kriminalvården själva avgör hur deras totala budget ska användas och hur resurserna ska fördelas. Något som bland andra riksdagsman Hans Stenberg (S) från Medelpad protesterade emot.

– Ytterst är det regeringens ansvar, menade han – men fick inte gehör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viskans kriminalvårdsanstalt

Mer i ämnet