Charlotte Keinvall från Malmö trivs i skidspåren i Solberg Foto: Fredrik Israelsson

Full vinter i Solberg – skidanläggning med natursnö

Uppdaterad
Publicerad

I den lilla byn Solberg nordväst om Örnsköldsvik finns något så unikt som en skidanläggning som har öppet nästan helt utan konstgjord snö.

Snön ligger förhållandevis djup uppe på Solberget vid byn Solberg i Västernorrland och skidspåren är dragna. Charlotte Keinvall från Malmö är en av dem som trivs i snön.

– Det tycker jag är jättetrevligt till jul, säger hon.

Höglänt terräng

Per-Erik Nilsson som bor i Solberg konstaterar att den höglänta terrängen på berget sällan sviker de som gillar snö. Han åker ofta i längdåkningsspåren på berget.

– Det är härligt med vinter och att få åka skidor, säger han.

Slalombacken är också preparerad och även om det sticker upp lite växtlighet här och där så är det åkbart trots att bara den nedersta delen är lagd med konstsnö. Något som i dagsläget måste betraktas som unikt.

Omvänd coronaeffekt

Samtidigt har naturligtvis coronapandemin ställt till det även här i Solberg och hotet om nedstängning av verksamheten hänger i luften men man har också sett en omvänd coronaeffekt.

– Det har blivit lite av en trend, det är folk som bott här i husvagnarna hela hösten för att komma undan coronaviruset, berättar anläggningens ägare Mikael Danielsson som i år satsar på hämtpizza i restaurangen så att gästerna ska kunna äta utan att smittas.

Se vinterbilderna från Solberg i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.